- Reklama -
DomůZprávySoška Buddhy nalezená na australské pláži má milionovou hodnotu

Soška Buddhy nalezená na australské pláži má milionovou hodnotu

- Reklama -

Historik a filmař Leon Deschamps našel v roce 2018 se svým kolegou Shaynem Thomsonem na odlehlé pláži Gascoyne v západoaustralské lokalitě Shark Bay malou bronzovou soškou Buddhy. Artefakt, který podle odborníků patří do období dynastie Ming byl objeven při průzkumu písečných dun pomocí detektorů kovů. Starobylá soška by tak teoreticky mohla potvrdit domněnku, že čínští mořeplavci navštívili nejmenší kontinent už před 600 lety, tedy zhruba o dvě století dříve než Holanďané.

Hlavním důvodem, proč světová média informovala o tomto objevu s téměř pětiletým zpožděním, je fakt, že vědcům trvalo velmi dlouhou dobu, než pravost a historické zařazení sošky, která je pravděpodobně nejstarším čínským artefaktem nalezený na území Austrálie, přesně určit.

Vzhledem k tomu, že podle australských zákonů náleží soška oběma nálezcům, bylo jen na Deschampsovi a Thomsonovi, aby absolvovali několikaletý boj o prokázání její pravosti. Navíc museli filmaři již dříve čelit obvinění z promyšleného podvodu, který měl údajně zvýšit publicitu jejich filmového podniku, ale nyní se ukázalo, že 15 cm vysoký a cca jeden kilogram vážící Buddha je skutečně originál.

- Reklama -

Celá anabáze týkající se určení pravosti relikvie a jejího původu je vyšla na cca padesát tisíc australských dolarů, protože se rozhodli oslovit celou řadu čínských i australských archeologů, muzeí, historiků či obchodníků s uměním, a o pomoc požádali také australského velvyslance v Číně.

Deschamps, jenž se domnívá, že bronzová soška mohla do Austrálie připlout ve dvacátých letech čtrnáctého století jako součást jedné z nejdelších čínských námořních výprav, nedávno přivezl svůj nález do Velké Británie, kde ho nechal prozkoumat v kultovním televizním pořadu Antiques Roadshow.

Odborník Lee Young, který se specializuje na asijské umění, zcela jasně řekl, že předmět je určitě pravý. „Ujasněme si to rovnou, ano, je to z dynastie Ming,“ dodal Young a datoval sošku do let 1368 až 1644. „A ano, je to Buddha v dětském věku. Byl používán při obřadech na oslavu Buddhových narozenin, proto je zobrazen jako kojenec. Na ramena Buddhy se lila očištěná voda nebo čaj, proto se vždy vyrábějí z bronzu, aby se nepoškodily.“

Podle nedávných cen obdobných artefaktů by se ceny sošek Buddhy mohly pohybovat okolo 3000 až 5000 liber, ale vzhledem k historii tohoto artefaktu, jehož pravost potvrdil mikroskopickou analýzou i odborník z muzea WA (Western Australian), Young uvedl, že by mohl mít hodnotu až sto tisíc liber (v přepočtu cca 2.6 milionu korun).

Ovšem i přes certifikaci a stáří sošky se názory na její historii různí – např. Jocelyn Chey, hostující profesor na katedře čínských studií na univerzitě v Sydney, označil za nepravděpodobné, že by čínská flotila s pokladem navštívila oblast Gascoyne v západní Austrálii, pokud vůbec Austrálii navštívila. „Neznamená to, že když je to 500 let staré, že sem připlula před 500 lety,“ řekl Chey.

Paul Macgregor, historik a kurátor společnosti Our Chinese Past Inc, sdělil, že podle jeho názoru jsou nejpravděpodobnější dva scénáře: předmět se sem dostal s čínskými perlorodkami nebo rybáři v sedmdesátých letech devatenáctého století. Stejně jako Chey i Macgregor uvedl, že neexistuje žádný pevný důkaz o tom, že by do Austrálie dorazila flotila pokladů dynastie Ming.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?