Společnost Starbucks představila transformační inovaci v oblasti kávy, Oleato – řadu kávových nápojů, která v sobě spojuje nečekané – kávu Starbucks arabica doplněnou lžičkou za studena lisovaného extra panenského olivového oleje Partanna. Výsledkem je podle známého řetězce sametově jemná, delikátně sladká a svěží káva, která povznese každý šálek mimořádnou novou chutí a strukturou.
Nová platforma nápojů, dostupná v italských prodejnách Starbucks zahrnuje verze Oleato Caffè Latte, Oleato Iced Shaken Espresso a Oleato Golden Foam Cold Brew. V milánské pražírně Starbucks Reserve Roastery je k dispozici také Oleato Iced Cortado, Oleato Deconstructed, Oleato Golden Foam Espresso Martini a další speciality. Starbucks začne tyto nápoje uvádět na vybraných trzích po celém světě, počínaje jižní Kalifornií. Později by tyto nápoje měly být uvedeny na trh v Japonsku, na Středním východě a ve Velké Británii.
„Při své první cestě do Milána v roce 1983 mě uchvátil pocit pospolitosti a vášně pro kávu, který jsem našel v tamních espresso barech. Právě tato cesta mě inspirovala k tomu, abych rituál ručně připravovaného espressa přenesl do Starbucksu a do Ameriky. Oleato představuje další revoluci v kávě, která spojuje alchymii nejlepších přírodních ingrediencí,“ říká Howard Schultz, generální ředitel společnosti Starbucks. „Dnes cítím stejnou inspiraci jako před 40 lety, Oleato nám otevřelo nové možnosti a transformační způsob, jak si vychutnat naši každodenní kávu.“
Starbucks při neustálém hledání inspirace navázal na rodinnou tradici, která v italských regionech existuje již po generace – každodenní vychutnávání lžíce extra panenského olivového oleje jako povzbuzující rituál. To dovedlo značku k italskému výrobci extra panenského olivového oleje Partanna, který se tomuto odvětví věnuje už více než sto let.
Společnost Partanna vytvořila vybranou směs extra panenského olivového oleje z nejlepších středomořských oliv, včetně prémiové odrůdy Nocellara del Belice (nazývaných také Castelvetrano) z Partanny na Sicílii. Tato směs byla zvolena tak, aby se dokonale spojila s kávou Starbucks, která je pak v nápoji rozpuštěna a dodává mu jemnou lahodnou chuť.
„Jednou ze zvláštností oliv Partanna je jejich jedinečná oříšková, lehce nasládlá chuť s bohatou hladkostí máslového karamelu,“ uvedla Amy Dilgerová, hlavní vývojářka nápojů ve společnosti Starbucks. „Ať už si Oleato vychutnáte horké, nebo studené, získáte tento opravdu luxusní, texturní zážitek.Díky infuzi kávy Starbucks s olivovým olejem vznikla sametově jemná konzistence, přičemž máslová, kulatá chuť olivového oleje se dokonale snoubí s jemnými, čokoládovými tóny kávy.“
Nápoje Starbucks Oleato, které se budou podávat po celém světě
Oleato Caffè Latte: Starbucks Blonde Espresso Roast – lehce pražená jemně sladká káva, napuštěná extra panenským olivovým olejem Partanna a spařená krémovým ovesným mlékem. Výsledkem je sametově hladké, lahodně svěží latte.
Oleato Golden Foam Cold Brew – lákavá vůně extra panenského olivového oleje Partanna napuštěného studenou pěnou pomalu kaskádovitě prochází tmavým, hladkým studeným nápojem a vytváří v něm vyváženou sladkost.
Oleato Iced Shaken Espresso – tento kávový nápoj nabízí vrstvy chuti oslazené tóny lískových oříšků, bohaté espresso a krémové ovesné mléko infuzované extra panenským olivovým olejem Partanna.
Na vybraných trzích si zákazníci budou moci do nápojů přidat také presso – ekvivalent lžíce extra panenského olivového oleje Partanna. Lis bude následně infuzován (vařen v páře, protřepáván nebo míchán) jako speciální úprava do nápojů, jako je např. espresso nebo čajové latté. Zvlášť má být nabízena i „zlatá pěna“ (Golden Foam), kterou lze přidat jako lahodnou polevu do horkých i studených nápojů.