- Reklama -
DomůZprávyV Británii byl nalezen vzácný tudorovský šperk

V Británii byl nalezen vzácný tudorovský šperk

- Reklama -

Britské muzeum odhalilo pozoruhodný zlatý přívěsek na řetízku, který je spojován s Jindřichem VIII. a Kateřinou Aragonskou. Krásný, zdobený předmět objevil hledač kovů vyzbrojený detektorem v hrabství Warwickshire. Nález byl v rámci programu Portable Antiquities Scheme postoupen birminghamské muzeu Trust, a to následně kontaktovalo společnost Historic England.

„Na místě jsme provedli archeologický průzkum, abychom lépe pochopili vztah mezi nálezem a jeho umístěním. Během tohoto průzkumu nebyly objeveny žádné další nálezy. Tento krásný přívěsek je vzrušujícím objevem, který nám poskytuje hmatatelné spojení mezi Jindřichem VIII. a Kateřinou Aragonskou a obohacuje naše znalosti o královském dvoře té doby,“ řekl Duncan Wilson, výkonný ředitel organizace Historic England.

Přívěsek ve tvaru srdce z 24karátového zlata je prostřednictvím smaltované části ve tvaru ruky připevněn ke zlatému řetízku tvořeného 75 články. Přední stranu přívěsku zdobí motiv červené a bílé tudorovské růže propletené s keřem granátového jablka, symboly Jindřicha a Kateřiny. Ty vyrůstají ze stejné větvičky, která má u základny ocásek a nachází se nad nápisem + TOVS + IORS – slovní hříčka s francouzským výrazem pro „vždy“.

- Reklama -

Na zadní straně jsou lombardským písmem vyobrazena písmena H a K – pro Jindřicha a Kateřinu – spojená stuhou, opět s nápisem + TOVS + IORS. Analýza datuje šperk do počátku 16. století (cca 1509 až 1533 s nejpravděpodobnějším datem kolem roku 1521). Zdá se, že přívěsek byl vyroben rychle; mohl být použit jako cena nebo jej nosili lidé účastnící se nějaké události. Design šperku je podobný tomu, který se používal při rytířském klání v Greenwichi v roce 1521.

Program Portable Antiquities Scheme (PAS) zaznamenává archeologické nálezy objevené veřejností s cílem prohloubit znalosti, vyprávět příběhy minulých společenství a podpořit zájem veřejnosti o minulost. Tento systém je financován z grantu anglického Ministerstva pro digitalizaci, kulturu, média a sport, který je poskytován Britskému muzeu.

Ze zpráv vyplývá, že dosud bylo zaznamenáno 45 581 archeologických nálezů, z toho 1 085 pokladů, což poukazuje na obrovský přínos členů veřejnosti k archeologickému poznání. Většina těchto nálezů (96 procent) byla nalezena lidmi při detekci kovů, kdy většina artefaktů je učiněna na obdělávané půdě.

Hrabstvími, která v roce 2021 zaznamenala nejvíce nálezů PAS, jsou Gloucestershire (8 113), Suffolk (4 676) a Lincolnshire (4 247). Významný počet nálezů byl zaznamenán také v hrabstvích Buckinghamshire, Hampshire, Kent, Norfolk, Oxfordshire, Wiltshire a North Yorkshire.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?