- Reklama -
DomůZprávyBitcoin překonal díky Tesle hranici 1 milion korun

Bitcoin překonal díky Tesle hranici 1 milion korun

- Reklama -

V loňském roce měl bitcoin hodnotu cca 10 000 dolarů, poté cena prudce vystoupila až na 41 000 dolarů a většina analytiků jen kroutila hlavou, zatímco majitelé kryptoměny si mnuli ruce. To ještě obě strany netušily, jak cenu ovlivní významný finanční krok společnosti Tesla, která před pár dny ve výroční zprávě určené americké Komisi pro burzy a cenné papíry uvedla, že do bitcoinu investovala 1.5 miliardy dolarů, a navíc oznámila, že digitální měnou budou moci platit také zájemci o její elektromobily a další produkty.

Po této zprávě bitcoin posílil o 14 procentních bodů a cena se zastavila těsně pod hranicí 44 000 dolarů. Ovšem jen na pár dní – začátkem týdne si bitcoin připsal 20 procent a dosáhl hodnoty 48 000 dolarů, což v přepočtu znamená více než 1 milion korun. Během minulého roku zpevnila tato digitální měna o neuvěřitelných 300 procent a jen za letošních 40 dnů pokračovala v růstu činícím přibližně 60 procent.

Ještě před zmíněnou investicí Tesly se její zakladatel Elon Musk nechal slyšet, že hodnota bitcoinu se podle jeho názoru vyšplhá na řádově vyšší částky a na jeho twitterovém účtu se koncem ledna objevil hashtag #Bitcoin se zašifrovaným komentářem „Viděno zpětně, bylo to nevyhnutelné“. Tato prohlášení měla za následek nejen růst bitcoinu, ale i konkurenčních kryptoměn, jako je XRP, ethereum apod.

- Reklama -

Podle zástupců automobilky chce Tesla investicí do bitcoinu dosáhnout větší pružnosti v pokračující diverzifikaci a maximalizaci výnosu z volné hotovosti, která se v závěru minulého roku pohybovala okolo 19 miliard dolarů. Cenu tlačí vzhůru také drobní investoři i větší společnosti, zainteresované v těžbě kryptoměn. Jedná se především o asijské firmy, kterým díky tomu roste hodnota akcií. To je možná i důvodem, proč např. čínské banky a státní ekonomický sektor uvažují o emisi vlastní digitální měny pro běžné použití.

Obdobný náhled na digitální měnu mají také ostatní investoři, kteří předpokládají, že v budoucnu se bitcoin dostane do role standardního platidla a podobnou pozici by mohlo s přihlédnutím k současnému trendu zastávat i ethereum, jehož cena překonala hranici 1 600 dolarů. Nebývalý zájem o kryptoměny způsobil, že celková hodnota tohoto trhu za sebou nechala milník v podobě 1 bilionu dolarů.

Graf dolarové hodnoty jedné mince bitcoin
- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?