- Reklama -
DomůTechnikaAplikace, weby apod.Online encyklopedie Wikipedia oslavila 20 let existence

Online encyklopedie Wikipedia oslavila 20 let existence

- Reklama -

Web Wikipedia, který je studnicí informací volně přístupných pro všechny uživatele internetu, oslavil v pátek 15. ledna dvacáté narozeniny. Za tu dobu ušly tyto stránky dlouhou cestu a v současné době je na Wikipedii zaregistrováno více než 93 milionů uživatelů a návštěvník zde najde přes 55.5 milionů článků v 313 jazycích. O nepostradatelnosti platformy hovoří i fakt, že průměrný měsíční počet zobrazení přesahuje hranici 15 miliard.

Wikipedia patří s přehledem na absolutní špičku mezi neziskovými stránkami bez reklamního balastu a na její chod jen loni přispělo nadaci Wikimedia Foundation téměř 7 milionů donátorů. Na druhou stranu je web trnem v oku vládám některých zemí (Čína, Rusko, Írán atd.), které obsah cenzurují. Z jazykového pohledu dominuje příspěvkům samozřejmě angličtina, ale pokud byste se domnívali, že druhou příčku obsadil některý z dalších západoevropských jazyků, tak by vás statistika vyvedla z omylu – pomyslné stříbro drží filipínská cebuánština, ovšem je nutno zmínit, že značnou část obsahu tvoří roboticky generované články.

Až po cebuánštině následuje švédština, němčina, francouzština nebo nizozemština. Česká Wikipedie, která byla spuštěna 3. května 2002, si zatím s cca 470 tisíci příspěvků udržuje 27. pozici, představující 0.8 procent z celkového počtu článků. Slovanské jazyky nejúspěšněji reprezentuje polština (10. místo), což je vzhledem k počtu obyvatel této země očekávané. Polsko se ale může pochlubit i raritou v podobě pomníku Wikipedia Monument, odhaleného v roce 2014 na Frankfurtském náměstí města Slubice ležícího na polsko-německé hranici.

- Reklama -

Autorem myšlenky, na níž je Wikipedia a příbuzné platformy postavena, je programátor Ward Cunningham, jenž v roce 1955 zprovoznil stránky WikiWikiWeb (wiki = havajsky „rychlý“), jejichž obsah mohl editovat v podstatě každý návštěvník. Tato koncepce zaujala amerického podnikatele a investora Jimmyho „Jimba“ Walese, který společně s informatikem Larrym Sangerem založil v roce 2000 pod hlavičkou firmy Bomis encyklopedický web Nupedia.

Na rozdíl od WikiWikiWebu ale mohli články Nupedie vytvářet téměř výhradně skuteční odborníci s titulem PhD, kteří za odvedenou práci nebyli nijak honorováni. Patrně i z tohoto důvodu ukončila Nupedia činnost už v roce 2003, ale mezitím se jako velmi životaschopná ukázala být původně doplňková platforma Wkipedia, která později přešla na licenci CC-BY-SA (Creative Commons Attribution-ShareAlike, Uveďte původ – Zachovejte licenci), v minulosti navrženou pro autorská díla umožňující jejich svobodné používání v rámci internetu.

Kromě Wikipedie sdružuje organizace Wikimedia další otevřené platformy bez encyklopedického zaměření. K těm zásadnějším náleží např. úložiště svobodných multimediálních artefaktů Wikimedia Commons, repozitář volně přístupných dokumentů Wikizdroje, Wikizprávy, Wikislovník, Wikicitáty, Wikiknihy s volně dostupnými příručkami a edukačním materiálem, adresář biologických druhů Wikidruhy, turistický průvodce Wikicesty a znalostní databáze Wikidata.

Dvacetileté Wikipedii nezbývá než popřát dalších mnoho let úspěšné a nezávislé existence. Třeba proto, že oproti většinovému obsahu různých sociálních sítí, bulvárních webů, marketingových online projektů apod. přináší mnohem smysluplnější a pro život nesrovnatelně důležitější informace, navíc bez obtěžujících reklam.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?