- Reklama -
DomůKulturaHudbaBTO – Bachman Turner Overdrive

BTO – Bachman Turner Overdrive

- Reklama -

Kanadská skupina Bachman – Turner Overdrive vzklíčila ve Vancouveru v roce 1972 na troskách předešlých souborů v nichž získali hráčské zkušenosti bratři Randy, Robbie a Tim Bachmanovi i čtvrtý do party Fred Turner. Prazáklady kvartetu B.T.O. byly položeny již v šedesátých letech první kanadskou významnější skupinou Guess Who, kterou spoluzaložil kytarista a zpěvák Randy Bachman.

I když se Randy podílel na většině hitů Guess Who, nebyl schopen členy kapely usměrnit podle svého přesvědčení a tak Guess Who v roce 1970 opustil, flustrován rozhodnutím ostatních spoluhráčů nežít podle mormonských zásad. (Mormonská sekta byla založena ve Spojených státech amerických v polovině 19. století a její hlavní základnou je stát Utah, ve kterém žije asi sedmdesát procent mormonů.

- Reklama -

Nejvíce mormonským městem je dějiště zimních olympijských her z roku 2002, město Salt Lake City. Mormoni mají například zakázáno pít alkohol, kávu nebo čaj. Jejich víra jim povoluje mnohoženství, což se však v praxi prakticky nestává.

Poté co Randy Bachman natočil své nijak výjimečné sólové album „Axe“, zformoval novou kapelu Brave Belt. Ta kromě debutového alba stvořila i dvojku „Brave Belt II“. Kvůli stále tvrdšímu projevu kapely, jenž se od country rocku posunula k rockověji pojatým skladbám, se čtveřice Brave Belt přejmenovala na Bachman – Turner Overdrive a odpadlého Chada Allena nahradila třetím „bachmanovcem“ Timem.

V sestavě jedné z nejtlustších světových kapel tedy figuroval, kytarista, zpěvák Randy Bachman; bubeník, perkusista Robbie Bachman; baskytarista, zpěvák C. F. Turner a kytarista Tim Bachman. Název kvartetu byl složen zkombinováním dvou příjmení všech členů kapely a názvu časopisu „Overdrive“, zabývajícím se „těžkotonážními“ přepravními nákladními vozidly.

První, poměrně úspěšné album vydané v roce 1973 neslo jednoduše jen název nově utvořené grupy Bachman – Turner Overdrive. Jistou zajímavostí je, že původně se deska vlastně měla nazývat podle předcházející formace, která započala s jejím nahráváním „Brave Belt III“. V březnu 1974 čtyřka B.T.O. vydala druhou studiovku „Bachman – Turner Overdrive II“, po které se odporoučel jeden z brášků, Tim Bachman.

Nahradil jej kytarista Blair Thornton se kterým stále údernější „dřevorubecká“ kapela natočila a ještě v říjnu téhož roku vydala svoji nejlepší desku „Not Fragile“. Přelomové elpíčko, které už svým názvem dávalo tušit, že v tomto případě nejde o žádnou křehkou záležitost, neslo ve svých drážkách singlovou jedničku „You Ain´t Seen Nothing Yet“, ale i poměrně úspěšnou flákotu „Roll on Down the Highway“ (# 14).

Téměř stejně kvalitní jako toto LP je i čtvrtá studiovka „Four Wheel Drive“ ze sedmdesátéhopátého roku. Kromě dalšího úspěšného singlu „Hey You“ (# 23) je tento opus naplněn vyrovnanými záběry jako například „She’s Keepin‘ Time“ nebo titulním „Four Wheel Drive“. V únoru 1976 skupina vydala méně tvrdé album „Head On“ a v květnu 1977 vhodila na trh šesté studiové elpíčko „Freeways“.

Kapela se tou dobou zmítala v tvůrčí krizi. Zatím co Randy Bachman se podílel na sedmi skladbách, CF Turner napsal jen jednu píseň a zbývající dva členové Rob a Blair dokonce nic. Roku 1977 „Bachmani“ vydali své první živé album, jenž však pod názvem „BTO Japan Tour – Live“ vyšlo jen v zemi Vycházejícího slunce.

Na konci roku 1977 Randy Bachman opustil B.T.O. a nahrál svoji druhou, poměrně solidní sólovku „Survivor“. Na jeho místo naskočil zpěvák a baskytarista Jim Clench (ex – April Wine). CF Turner vyměnil svoji basovku za rytmickou kytaru a společně s ostatními, nyní nazvanými jen zkráceně B.T.O. začal natáčet nové studiové album „Street Action“, jenž vyšlo v únoru 1978.

Randy Bachman se do kapely B.T.O. nevrátil, místo toho se spolupodílel na založení formace Ironhorse s nimiž vydal dvě alba. Při změně gramofonové společnosti se Ironhorse překřtili na Union.

B.T.O. neměli dostatek inspirace a tak začali spolupracovat s jinými autory. Na albu „Rock‘ n‘ Roll Nights“ z konce 70. let se objevily skladby od Bryana Adamse, D. Simondse a Jima Vallancea. B.T.O. tak poprvé nezněli typicky „bachmanovsky“.

V září 1984 došlo k re-unionu mormonské čtyřky Bachman – Turner Overdrive. Trojici Randy Bachman, Tim Bachman, Fred Turner doplnil bývalý člen skupiny Guess Who, bubeník Garry Peterson. V této sestavě však bylo nahráno jen bezejmenné studiové album „Bachman – Turner Overdrive“ a dvě živá alba. První z nich – „Live! – Live! – Live!“ bylo vydáno roku 1986 a druhé „Best of BTO Live“ o osm let později.

V roce 1988 se B.T.O. znovu zreformovali v sestavě Randy a Bob Bachmanovi, CF Turner, Blair Thornton a koncertovali až do roku 1991, kdy z kapely opět vypadl Randy Bachman. Po jeho nahrazení Randy Murrayem se kapela B.T.O. i nadále vydala koncertovat do různých částí světa. Toto neustále protahované turné nakonec s přestávkami trvalo více než devět let.

V roce 1996 nahrál Tim Bachman se třemi mladšími hudebníky pod značkou B.T.O. studiovku „Trial By Fire“ poskládanou z pěti nových písní a znovu nahraných klasických hitů Bachman – Turner Overdrive.

Robin Bachman a Blair Thornton byli uvedeni do Kanadské hudební síně slávy, 30.března 2014.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?