- Reklama -
DomůSport1099: Jaromír Jágr překonal rekord Waynea Gretzkyho

1099: Jaromír Jágr překonal rekord Waynea Gretzkyho

- Reklama -

Novým celosvětovým králem profesionálních hokejových střelců je od neděle Jaromír Jágr, který při utkání Kladna s Třincem vstřelil svůj 1099. gól v profesionální lize a překonal tak letitý rekord legendárního Waynea Gretzkyho. Zatímco se oči většiny fanoušků NHL upírají na Alexe Ovečkina a jeho snahu překonat 894 gólů Gretzkyho v této soutěži, lidé občas zapomínají, že profesionální Gretzkyho kariéra začala ve WHA. V sezóně 1978–79 odehrál tento extrémně talentovaný Kanaďan osm zápasů za tým Indianapolis Racers a poté byl vyměněn do Edmontonu Oilers, kde odehrál dalších 72 zápasů. Oilers se v sezóně 1979–80 sloučili s NHL a zbytek je historie.

Pokud sečteme Wayneovy góly v základní části a po sezóně za dobu jeho působení v NHL i WHA, dostaneme se k číslu 1 098 gólů v kariéře. Jaromír Jágr tuto metu překonal díky více než tříletému působení v české extralize, takže je zde určitá podobnost s Gretzkyho angažmá mimo NHL.

Rekord samozřejmě zaznamenali také sportovní novináři v USA či Kanadě a jejich reakce by se daly shrnout třemi větami: Jágr je první volbou do Hokejové síně slávy. Konec diskuse. Jediný důvod, proč tam ještě není, je ten, že prostě odmítá pověsit brusle na hřebík.

- Reklama -

Jágr hrál (a ještě hraje) profesionálně mnohem déle a ve více ligách než Gretzky. Ačkoli se jejich působení částečně překrývalo, oba hráli ve dvou různých érách. Jágr měl v době, kdy jako mladík nastoupil do Pittsburghu Penguins, za sebou dva roky profesionální kariéry v tehdejším Československu a během výluky NHL v roce 1994 odehrál tucet zápasů v Evropě, jedenáct za své domovské Kladno a jeden v Německu.

Po další pracovní přestávce – v sezóně 2004–05 – se Jágr vrátil do Evropy, opět hrál za Kladno a poté působil v tehdejší ruské Superlize. Po návratu do NHL odehrál ještě tři sezony za New York Rangers a pak se přesunul na tři roky do Ruska do soutěže, která se v té době ještě stále jmenovala KHL.

Návrat do NHL se konal v sezoně 2011/12, aby během další výluky v sezoně 2012/13 hrál pouze v Kladně. Poslední zápasy v NHL absolvoval v týmu Calgary Flames v sezoně 2017–18. Od té doby hraje za kladenské Rytíře, jejichž je také majitelem. Jágr se v minulosti mohl v tabulce střelců NHL teoreticky vzato posunout ještě na vyšší příčky, ale kromě odchodů a návratů do nejlepší hokejové ligy světa je třeba započítat i fakt, že zažil tzv. éru „mrtvého puku“, kdy bylo průměrné skóre na historickém minimu a počet gólů v lize se ani zdaleka neblížil tomu, co v dobách Gretzkyho největší slávy.

Kdo je nejlepším střelcem všech dob, by mohlo být tématem na jednu z nejdelších hokejových hospodských debat. Ve hře je tolik proměnných, že se lze přiklonit ke Gretzkymu, Jágrovi, Howeovi, Ovečkinovi a možná i dalším. Ať už si ale vyberete kohokoli, čísla nelžou. Žádný profesionální hokejista nikdy nenastřílel více gólů než nedostižný Jaromír Jágr.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?