- Reklama -
DomůZprávyByl nalezen vrak lodi Atlanta z 19. století

Byl nalezen vrak lodi Atlanta z 19. století

- Reklama -

V Hořejším jezeře, které je nehlubším zástupcem systému tzv. Velkých jezer v Severní Americe a prochází jím hranice mezi Kanadou a USA, byl nalezen 130 let starý vrak lodi Atlanta, jenž byl považován za navždy ztracený. Pozůstatky se nachází v hloubce cca 200 metrů asi 35 mil od Deer Parku v Michiganu, uvedla organizace GLSHS (Great Lakes Shipwreck Historical Society, která škuner našla poté, co v létě roku 2021 ve spolupráci se společností Marine Sonic Technology zmapovala pomocí sonaru více než 2 500 mil Hořejšího jezera.

Podle Coreyho Adkinse, ředitele pro komunikaci organizace GLSHS, je důvodem zpoždění oznámení objevu Atlanty čas nutný na výzkum, který má dát vraku kontext. Atlanta, která vezla náklad uhlí, se potopila během bouře 4. května 1891, když ji vlekl parník Wilhelm.

V severozápadní vichřici se přetrhlo nejen tažné lano, ale poničeny byly i plachty a stěžně lodi, která tak byla vydána na milost a nemilost bouři. Sedmičlenná posádka se nalodila na záchranný člun a pádlovala několik hodin, než dorazila do záchranné stanice Crisp Point. Při pokusu o přistání poblíž stanice se člun převrátil a pouze dva členové se bezpečně dostali na břeh.

- Reklama -

Adkins uvedl, že podrobný popis ztroskotání pochází z výpovědí přeživších, které zaznamenala americká záchranná služba. Z této organizace se nakonec stala Pobřežní stráž USA. Snímky vraku pořízené dálkově ovládaným plavidlem (ROV) ukazují zbytky kormidla, záchodů a rozbitých stěžňů.

Podle Bruce Lynna, výkonného ředitele GLSHS, jsou vraky, které lze po tak dlouhé době jasně identifikovat, vzácné. Vrak je obzvláště dobře zachovalý díky mrazivým vodám Hořejšího jezera Superior. Je skutečně v překvapivě dobrém stavu a po 130 letech strávených na dně stále krásný,“ uvedl Lynn ve svém prohlášení.

Neporušený a viditelný zůstal i nápis se jménem lodi, nazvané podle hlavního města amerického státu Georgia vzdáleného stovky mil. Adkins sice řekl, že muzeum plánuje udělat výstavu o Atlantě, ale vysvětlil, že je nezákonné z vraku cokoli zachraňovat, pokud nemáte zvláštní povolení. „Ten vrak je ve srovnání s jinými, které jsme našli, tak hluboko, že bychom ho rádi nechali neporušený.“ Potápěči by se těžko pokoušeli dostat do hloubky, kde vrak leží, nehledě na to, že GLSHS v tuto chvíli nezveřejňuje ani jeho přesnou polohu.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?