- Reklama -
DomůTechnikaPrvní Airbus A380 společnosti Emirates bude přeměněn na nábytek a umělecká díla

První Airbus A380 společnosti Emirates bude přeměněn na nábytek a umělecká díla

- Reklama -

Společnost Emirates podepsala smlouvu se společností Falcon Aircraft Recycling na recyklaci a opětovné využití materiálů ze svého prvního letounu Airbus A380, který byl loni vyřazen z provozu. Toto nezvyklé ukončení životnosti letadla sníží dopad procesu likvidace na životní prostředí a minimalizuje množství odpadu, který je třeba uložit nebo spálit. Zpětný odběr materiálů bude probíhat výhradně ve Spojených arabských emirátech, což dále sníží ekologickou stopu projektu minimalizací dopravy.

Úkol společnosti Falcon se bude lišit od procesu ukončení životnosti obecně používaného v průmyslu. Tradiční projekty se snaží o obnovu a opětovné použití pouze nákladově efektivních komponent. Po jejich získání je zbytek letadla zlikvidován nebo zůstává často po celá desetiletí ponechán svému osudu v poušti. Kromě toho může být recyklace mnoha součástí letadel obtížná.

Tim Clark, prezident společnosti Emirates, řekl: „Jsme hrdí na to, že se můžeme podílet na tomto projektu, který představuje elegantní a vhodné řešení pro vyřazení tohoto ikonického letadla a naší vlajkové lodi. Díky této iniciativě si budou moci fanoušci odnést domů kus letecké historie.“

- Reklama -

Na druhé straně Andrew Tonks, ředitel společnosti Falcon Aircraft Recycling, upozornil na ambicióznost projektu, ‚který bude první demontáží letounu A380 mimo Evropu‘. V rámci tohoto procesu bude z letadla ‚získáno přibližně 190 tun různých kovů, plastů, uhlíkových kompozitů a dalších materiálů‘. Tyto materiály budou podle Tonkse recyklovány nebo znovu použity.

Letadlo, které bylo dopravcem Emirates provozováno od roku 2008 pod registrační značkou A6-EDA, bylo prvním Airbusem A380 dodaným této letecké společnosti. Po ukončení posledního komerčního provozu na lince Singapur – Dubaj 8. března 2020 byl letoun převezen do technického centra letecké společnosti na mezinárodním letišti v Dubaji.

Tam z něj pracovníci společnosti Emirates demontovali použitelné součásti jako jsou motory, podvozek a komponenty nutné k řízení letu. Poté byl předán týmu Falcon, aby zahájil proces vyřazení. Ikonický bar první třídy letadla Emirates A380 bude prodán a kromě toho mají být k prodeji nabídnuty i jiné segmenty letadla, přičemž část výtěžku bude věnována nadaci Emirates Foundation.

Wings Craft, další společnost se sídlem ve Spojených arabských emirátech, která se specializuje na stavbu nábytku a výrobu zakázkových předmětů z leteckých materiálů, bude s firmou Falcon Aircraft Recycling spolupracovat při navrhování sběratelských předmětů z materiálů a dílů odebraných z tohoto letadla. Podle společnosti Emirates se dané předměty objeví na trhu v následujících měsících.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?