- Reklama -
DomůMotoRolls-Royce Koa Phantom inspirovaný oblíbeným křeslem

Rolls-Royce Koa Phantom inspirovaný oblíbeným křeslem

- Reklama -

U Rolls-Royce jsou zvyklí na mnohé a i v případě skutečně zvláštních požadavků se ikonická značka snaží vyjít klientovi maximálně vstříc. Nadstandardní přístup britské automobilky, spadající pod křídla koncernu BMW, potvrzuje nový model Koa Phantom Extended, postavený na zakázku pro amerického miliardáře Jacka Boyda Smithe juniora, úspěšného byznysmana a vlastníka opulentní automobilové sbírky JBS Collection Museum, jenž výrobce požádal, aby část interiéru jeho nového vozu obložil exotickým dřevem koa.

Ovšem tento druh roste pouze v některých částech Havaje, tamní úřady povolují těžbu jen na soukromých pozemcích a navíc sehnat daný materiál v požadované kvalitě a množství je poměrně obtížné. Nicméně divizi Rolls-Royce Bespoke se po dlouhé době a častých návštěvách souostroví nakonec podařilo přířezy prémiového dřeva objednat ze soukromých zásob a přispět tak k završení téměř tříletého vývoje a stavby luxusního speciálu.

A proč si Jack Boyd Smith vybral právě dřevo koa? Důvod je (tedy alespoň pro něj) zcela prozaický – za prvé: obchodník s manželkou tráví mnoho času ve svém výletním sídle v havajském Maui, kde si tento druh dřeva oblíbili, a za druhé: J. B. Smithu juniorovi se doma nejlépe odpočívá na historickém houpacím křesle s podnožkou, pro jejichž výrobu bylo dřevo koa před mnoha lety použito.

- Reklama -

Rolls-Royce Koa Phantom v tmavomodrém laku, jehož odstín je převzat ze Smithova sběratelského Packardu Twelve Coupe z roku 1934, dostal prodloužený rozvor, v interiéru byla koa využita pro vykládání palubní desky, centrálního tunelu mezi sedadly, detailů dveří a mimo jiné i na stavbu piknikového setu, jehož výroba zabrala řemeslníkům v goodwoodských dílnách cca 500 hodin práce.

K piknikové sadě patří ručně vyráběné příbory z nerezové oceli, karafy, sklenice a další součásti dodala maďarská firma Ajka Crystal, součástí je britský porcelán Wedgwood atd. Sedačky v šedé kůži Dove Grey kontrastují s tmavě čalouněným stropem osazeným 1420 malými světly Starlight z optických vláken, znázorňujících přesnou polohu hvězd nad městem Cleveland, a to v den, kdy se zde Jack B. Smith narodil. Na karoserii a dveřích řidiče najdeme iniciály JBS, dveře spolujezdce nesou iniciály Smithovy ženy Laury a stejná značení zdobí piknikové nádobí, skleničky na šampaňské a další příslušenství.

„Je nám ctí představit Jacku Boydovi Smithovi mladšímu jeho nejnovější Rolls-Royce Phantom. Tento na zakázku konstruovaný exemplář se připojí ke sbírce pozoruhodných a historických motorových vozidel. Koa Phantom demonstruje mimořádnou zručnost pracovního týmu Rolls-Royce Bespoke Collective, jenž dokázal vzácný přírodní materiál mistrovsky zakomponovat do současného interiéru Phantomu. Trvalo více než tři roky, než byl vůz dokončen, a jsme potěšeni, že zaujme významné místo ve sbírce JBS Jacka Boyda Smitha juniora,“ řekl Torsten Müller-Ötvös, generální ředitel společnosti Rolls-Royce Motor Cars.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?